Inredningstips

Kontakta oss

Inredningstips innan du påbörjar din renovering

Kakel och natursten
Idag finns det kakel i en mängd olika storlekar och former, allt från mosaik till 240x 150 cm stora plattor. De stora plattorna blir alltmer populära men kräver ofta ett grundligare förarbete då underlaget (väggar och golv) måste vara rakt för att man ska kunna kakla med dessa. Väljer man att lägga stora kakelplattor på badrumsgolvet, kan man med fördel installera en avloppsränna istället för en traditionell golvbrunn. De finns numera i många snygga utföranden och kan göras väldigt diskreta då själva gallret kan beställas av samma material som resten av golvet. Stora enfärgade plattor ger ett lugnare intryck.

Önskar man få ett mer livfullt badrum så är mindre plattor eller kakel med mönster ett väldigt bra alternativ.  Ha i åtanken att badrummet ska hålla i många år och att starka färger ger en häftig effekt men kan också vara lättare att tröttna på. Älskar du färg så använd det på textiler eller möbler istället, dessa är mycket lättare att byta ut. Många leverantörer erbjuder idag badrumsmöbler i kulörer som konsumenten själv väljer utifrån ett NCS index.

Marmor och annan natursten är ett fantastiskt material men tänk på att det kräver impregnering och underhåll. Dessutom är natursten ömtåligare och mer repkänslig än kakel.

Belysning
Bra belysning och ljusa färger är ett bra sätt att få ett mindre badrum att kännas större. Planera belysningen så att hela badrummet lyses upp och framförallt vid spegeln. Även genom att sätta samma kakel på golv och vägg kan man skapa rymdkänsla i trånga utrymmen.

WC
Vägghängd toalett och skåp som hänger från vägg ger också ett luftigt intryck medan golvstående inredning upplevs mer skrymmande. Det är förvisso inget problem i ett stort badrum men i mindre utrymmen är en slankare design att föredra. En annan fördel med en vägghängd toalett är möjligheten att montera den på en högre höjd än en golvstående, vilket kan vara en stor fördel om brukaren är lång eller har problem med rörligheten. En bra förvaringslösning för ett litet badrum kan vara att bygga på höjden, antingen med hyllor eller grunda vägghängda skåp.

En bra helhet
Försök att välja inredning med samma formspråk. Har du en väldigt kantig kran så känns rummet mer genomtänkt om du matchar denna med kantiga tillbehör. Många blandare kan vara både kantiga och runda i sin form vilket ger större valmöjlighet bland badrumstillbehören. Det är praktiskt att välja handdukstorkar, krokar, pappershållare, wc-borstar och hyllor på en och samma gång för att få en vägledning till vad som passar ihop. Många krantillverkare kompletterar idag blandare och duschar med egna badrumstillbehör i olika serier.

  • Tänk långsiktigt!
  • Ha storleken på rummet i åtanken vid val av kakel och inredning.
  • Färgstarkt eller naturfärger?
  • Natursten måste man sköta om för att den ska hålla sig fläckfri!
  • Ju större kakelplattor man använder desto mindre skarvar (fog) blir det mellan plattorna.
  • Små kakelplattor resulterar i mycket fog. Vit fog är snygg så länge den är vit. Impregnera den gärna!
  • Oavsett om du har ett badkar eller dusch är det viktigt att golvfallet blir rätt. Prata med din hantverkare.
  • Bra belysning är A och O. Belys inte bara det som är vackert, utan tänk även praktiskt. Vägg- och takbelysning är att rekommendera för alla användningsområden.
  • Formspråk. Tänk på helheten!