Flos

Flos skapar belysning utifrån insikten att moderna föremål kan vara en uttrycksform med lika många stiltolkningar som det finns språk i världen – det här är italiensk design när den är som bäst.

Detta varumärke säljer

Belysning

Ikoniska lampor och banbrytande idéer

Flos, som på latin betyder ”blomma”, grundades 1960 och hade redan från början en idé om att utveckla artificiell belysning – en lampa kunde vara så mycket mer än bara en lampa! Idén började med en glödlampa vars syfte var att ändra livsstilen på den italienska, liksom den utländska, marknaden.

Sergio Gandini, som ledde Flos från 1963, samarbetade med exklusiva designers så som bröderna Castiglioni och Scarpa-duon. Tillsammans tog de fram inte bara produkterna för Flos, utan även kommunikationsstrategin och företagets image. Kreationerna som följde, till exempel lamporna Taraxacumn och Fantasma, blev bland de mest ikoniska lamporna i belysningens historia.

Lampor som konstföremål

På MoMA, USA:s mest berömda museum för modern konst, visade Flos 1972 upp flera av sina innovationer. Efter det blev Flos känt som ett internationellt avantgardistiskt företag och utvecklingen och populariteten gick stadigt uppåt. Efter att i mitten av 1980-talet ha samarbetat med Philippe Starck och tillverkat dennes Arà, lanserades Starcks ikoniska bordslampa Miss Sissi, som blev en fantastisk framgång.

 

Flos hade hittills fokuserat på harmonin mellan ikoniska former, hantverk och massproducerad teknik. Men det var med insikten om att moderna föremål kan vara en uttrycksform med lika många stiltolkningar som det finns språk i världen, som Flos tog det avgörande steget mot förändring.

I Flos vision förekommer det alltid nya typer av belysning, som produceras med en innovativ och radikal attityd, men med balansen av Flos välkända kulturella grund.

Det här är Flos

• Skaparna av idag ikoniska lampor
• Exklusiv design
• Italiensk design av högsta kvalitet